HomeYazılım

En Çok Kullanılan Yazılım Kodlama Dilleri Nelerdir?

Yazılım

Reklam

Şener aslan
IDEF 2017 kapılarını açtı
Sarıkamış şehitlerimize saygı ve rahmetle

Teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçların farklılaşıp çeşitlenmesine bağlı olarak farklı yazılım dilleri ortaya çıkmıştır. Programlama dilleri, donanıma müdahale etme miktarına bağlı olarak düşük, orta ve yüksek seviye şekilde kategorize edilir. Şimdi bu dillerin en sık tercih edilen tülerine bakalım.

C++

Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılında geliştirilmiş olan programlama dilidir. Orta seviyeli bir dil olmasından dolayı, yüksek seviyeli dillerle birlikte kullanılması hâlinde daha iyi performans verdiği söylenebilir. Hızın önemli olduğu oyun, işletim sistemleri, görüntü işleme ve sürücüler gibi alanlarda tercih edilir.

Java

Bu programlama dili açık kodludur ve nesneye yönelik olması ile dikkat çeker. Farklı fonksiyonlara göre şekillendirilebilir. Öğrenmenin görece kolay olduğu bu dil, Android işletim sistemi için geliştirilen oyun ve uygulamalar için sıklıkla kullanılır. Ek olarak web tabanlı uygulamalar için de en sık tercih edilen dillerin başında gelir.

Python

Basit ve dinamik yapısı ile öne çıkan bir programlama dilidir. 1991’de Guido Van Rossum tarafından geliştirilmiştir. Neredeyse her alanda kullanılabilen bu dil, yazılım ve kodlamaya başlamayı düşünenler için de oldukça uygun bir yapıya sahiptir.

C#

Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Kullanılması ve öğrenmesi kolay olan programlama dillerinden biridir. C programlama dili ile C++’ın bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Oyunların, mobil uygulamalarının, konsol uygulamalarının, web servislerinin ve Windows form uygulamalarının kodlanmasından rahatlıkla kullanılabilir.

HTML

İlk kez 1993 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Web site tasarım ve kurulumları için tercih edilir. HTML’i kendi başına bir programa dili olarak tanımlama yanlış olur. Bu dili yorumlama yetisine sahip programlar vasıtasıyla çalıştırılabilen programların yazılmasına olanak sağlar. CSS ve JavaScript ile birlikte kullanıldığında HTML, görsel anlamda güçlü, dinamik yapıların ortaya çıkmasını sağlar.

PHP

Web tabanlı sistemlerin kurulması için son derece kullanışlıdır. Açık kaynak kodlu ve Linux tabanlı olması ile dikkat çeker. Google arama motoru, Facebook ve Twitter gibi çok sık kullanılan dijital mecralar bu dilim kullanılması ile oluşturulabilir.

ASP

Web sayfaları oluşturmak üzere, Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Tek başına çalışamaz, bir web sunucusuna ihtiyaç duyar. Bu programlama dili ile bir e-ticaret sitesi oluşturmak oldukça kolaydır.

SQL

Verileri tasarlamak ve yönetmek için kullanılan bir dildir. HTML gibi kendi başına kullanılamaz. Sadece veri tabanları üzerinde; bilgi ekleme, değiştirme, sorgulama ve çıkartma gibi amaçlarla kullanılır.

CSS

Web sitelerinin görsel olarak şekillendirilmesi için oldukça kullanışlı bir programlama dilidir. İnternet sitelerinde bulunan fontlar, renkler, ara başlıklar, görsel efektler gibi unsurları CSS aracılığıyla rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

YORUMLAR

SİTE YORUMLARI: 0